::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, December 14, 2011

It's Birthday Party!!

Jumaat minggu lps mama amik cuti
sempena jamuan hari jadi najmi kat taska
sekali sekala kan... bkn selalu

Jamuan nie, combine ngan bdk2 taska yg lain
Yg lahir sama bulan, bln 12
Ada lar 4 org t'masuk najmi
So, ada lar parents yg sponsor makanan
mama cuma sponsor fries, nugget, mini cup cakes
dan yg wajib, kek

mini cup cakes nie mama buat mlm
pg esoknya tu, tinggal nak grg fries ngan nugget jer
pastu gie beli kek

birthday boy


masa dinyanyikan lagu "Allah selamatkan Najmi....."
Najmi tepuk2 tgn
senyum sampai sepet mata
seronok bila tgk najmi hepi




Monday, December 5, 2011

Hepi Bestday buat Najmi

4hb disember 2011, Najmi dah genap 3 tahun.
Sekejap jer masa berlalu. Kebetulan pulak semalam ada jomheboh
jadi bawak lar bestday boy nie ke jomheboh.
Sblm pegi lagi dia dah nyanyi2 lagu jomheboh.


Suruh senyum tapi buat tgn cenggitu lak.






Najdi tido jer sepanjang ada kat sana
Dia cuma bgn minum susu jer
Cian jgk kat dia, panas kat sana

Ronda punya ronda, penat...
sampai lupa nak amik gambar lagi.
Gambar nie amik masa baru2 sampai.
Lps tu round2 kejap, dok tepi
Abah Najmi bwk dia gie ronda2
Pastu Abah Najmi lak rehat ngan Najdi,
mama lak sambung ronda ngan Najmi
Betul2 penat Najmi
Ronda2 ngan najmi kutip belon.
Dpt lar 4 bijik. Suka betul dia.

Tak byk pun mama borong
Cuma ribena, super power &
kropok apa ntah, ada 5 pek 1 beg

Hadiah Najmi blom belikan lagi
InsyaAllah.... nak beli mlm nie kot
Nak tau hadiah apa?
tungguuuuu............


Bestday Najmi nnt buat kat taska.
Sambut ramai2.
Tapi blom tau lagi bila nak buat.
Hu hu hu



Thursday, November 10, 2011

Muhammad Najdi Mustaqim



Alhamdulillah... mama dah selamat bersalin
di Hospital Sg Buloh
pada 26 Ogos 2011
tepat jam 6.15 ptg
baby boy seberat 2.5kg

mama bersalin awal sebulan dari tarikh jangkaan
due date sepatutnya 26hb September
tapi kalo ikut minggu, dah genap 9 bulan
sbb masa bersalin, 35 minggu 6 hari
erm... tak paham lah..
tak kisah lar...
janji selamat..

Masa kat wad
tak dpt jumpa Najdi lagi.
Masa nurse bwk mama ke katil wad
dah pukul 10 lebih... malam

Tanya nurse
dia kata, baby ada kat wad nicu
Mama baring jer...
doc tak bagi byk bergerak
pg esoknya baru dia dtg cek
dan nak cabut tampoon.. hu huhu

doc bgth
mama kurang darah
mama tgk, ada 2 botol air kene masuk
tergantung jer kat tepi katil
tgn mama nie cam dah sejuk jer
doc kata lagi, kalo darah kurang
kene masukkan darah lak

mama nie jenis mls byk citer
tak tanya byk
iyakan jer lar..

esoknya pun tak dpt jumpa baby lagi
mlm kedua baru nurse antar baby
itu pun dah pukul 10 lebih jgk... malam
dia antar skali ngan 1 lampu
kene kuning daa...

tak leh nak bedung masa nie
kecik jer..


Kita raya ari selasa kan?
Ari selasa baru mama dpt balik
kalo tidak, kene tahan sbb baby kene kuning
masa ari ahad, mama dah ok
pg isnin, doc pediatrician amik darah najdi
ptg tu, ingatkan ada khabar gembira
rupanya kene tambah lg 1 lampu
kuning najdi tinggi
jadi, mlm raya mama bermalam lar kat wad
bersama baby najdi
hu hu hu

pg raya cek darah najdi lagi
tghari tu, doc dtg bgth
darah dia dah ok tp still ada kuning lagi
Alhamdulillah....
kebetulan masa tu asben & mak ayah sume dtg nak melawat
seronok diorg sume dpt tau
mama & baby najdi dah blh discharge
terus balik bwk baby najdi lar...

w/pun dpt blk umah
doc pesan, bagi najdi minum byk susu
jgn bg dia tido jer
supaya kuning dia sembuh

masa nie mama tgh berkemas
nak balik
baby najdi nie tak berapa pandai isap susu
terpaksa lar guna botol

boleh nampak lagi kuning
masa nie dah ada kat umah


lama najdi kene kuning
masa nurse dtg umah pun dia still lagi ada kuning
kira2 2 minggu jgk lar
bwk najdi ke klinik pakar kanak2
doc amik darah
doc kata kuning dia tinggi tp tak perlu masuk wad
bykkan bagi susu badan jer
Alhamdulillah...
masuk minggu ke3, kuning dia dah beransur sembuh



gambar terkini Najdi

kesian.... kene buli ngan Pak Su
pose utk bergambar
isk... isk... isk...
cam terseksa jer Najdi

2hb nov baru2 nie
najdi kene cucuk utk umur 2 bulan
berat dia masa tu 5.3kg
wah..... mencanak naik!
Alhamdulillah...
bln lps cuma 3.5kg, naik sekilo jer

sejak2 dah ada adik nie
makin ligat dia
selagi belom tido
tak reti penat langsung
mama dia lak yg penat tgk

Thursday, November 3, 2011

Kronologi bersalin

time mkn, terus mkn
tak nak cam masa sakit nak bersalin najmi
sakit smpi tak nak mkn
takut nnt tak der tenaga nak bersalin
mak ayah dtg ptg tu,
laling blk sg buloh pas keje ptg tu
dia lar kene amik najmi kat taska

mlm tu, sakit tak brp kuat
boleh tido lagi
yg tak tahan klu kene induce nie
sbb slalu kene seluk
huuu.... tak ske betol! sakit!

Pg esoknya, dlm kol 7 camtu,
ada doc pompuan cina dtg cek
dia cek, baru 2cm

kul 9 lebih, ada doc lelaki cina lak dtg cek
nampak cam dia dah pro jer sbb ada bwk assistance, doc jgk
dia seluk (ganas sey....) dah 3cm
yg mana dah 3 cm ke atas, dia suruh masuk bilik bersalin trus
nurse bagi ubat utk berak sume... dah settle kemas beg sume
Kul 10 lebih masuk LR

dok ler bertapa kat dlm bilik tu sorg2
sblm tu dah siap bgth dah kat sume, kene masuk LR
sekian lama dok dlm LR tu
sakit dah mula terasa
makin lama makin kerap
berhempas pulas thn sakit,
kol 5 ptg camtu, ckp ngan nurse
blh bagi epidural tak? dah tak larat nie
penat sgt2
nurse tak bagi lak
dia seluk2, pastu dia suruh push
tgn dia dok dlm dia suruh push lak

pastu dia amik mcm2 peralatan
kebetulan, doc lak masuk
dia ckp ngan doc tu, dah fully
pastu mula lar cam kelam kabut skit
amik tu amik nie, sorg lg nurse pggl laling
masa tu ari jumaat, pas solat jumaat laling tgg kat luar
dia masuk, masa tu mama dah 2x push
tp baby still tak kuar
dah sekuat ati mama teran tapi....

Doc ckp ngan laling,
wife u pandai teran tapi dia dah penat
i t'paksa guna alat sokongan
klu tak baby u lemas

then doc suruh laling tunggu kat luar
klu tak guna alat2 sokongan nie
laling boleh tgk wife bersalin
doc ckp ngan 3 org nurse yg ada
forceps!!
Dgr jer dia kata forceps, adoiii
tak bleh nak kata apa dah
mmg tak bermaya dah masa tu
penat sgt! susah ati pun ada

Mata pejam jer, takut nak tgk alat2 doc pakai
tp dgr lar bunyi cam besi berlaga2
pastu doc ckp, jgn teran dulu yer..
masa tu dia masukkan forcep
then, dgn lafaz bismillah, mama teran

sedar2 jer, doc letak baby atas perut
masa tu, ilang trus rasa sakit contraction
lega sgt bila tgk baby
dah sebut jantina baby, nurse bwk ke tmpt lain
pastu mama terus pejam mata
melepaskan kepenatan
doc buat apa pun mama diam jer
dah tak larat sgt
sakit masa menjahit tp mama pejam jgk mata
dah siap tu, rasa lapang dunia
dah rehat lama tu
celik mata tgk jam, pukul 8 lebih
nurse bwk makan mlm
mama mkn nasi jer
lauk pauk mama tak sentuh
sbb lauk & sayur yg tak boleh dimkn
minum air, boleh terasa bibir kering kematu
hu hu hu

masa tu mama harap baby ok
yer lar.... guna forceps
mcm2 boleh jadi

dah prepare mkn time sarapan
tapi dah lama sgt sakit
tgg jalan buka
tak der tenaga jgk dibuatnya
nak buat camner kan...
tapi bila dah nampak baby w/pun sekejap
ilang rasa penat & sakit tu
:)

bersambung