::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, May 27, 2009

Practice make perfect..







Minggu dpn, 4hb 6, Najmi genap 6 bulan. Skejap jer rasa. Cam baru smlm jer kuar spital. Minggu lps, blk umah mak. Najmi asik tak mo minum susu. Slalu, 2 jam skali mesti dia minum tp aritu, dia tak brp nak sgt. Pastu, pagi ahad tu... dia melalak2. Bagi susu, 2-3 sedut jer dia dah tak mo. Mak soh test bg mkn sekut meri, rendam ngan air suam. Skali test, dia ngap skali trus senyap. Sedor2, dah 2 kpg dia mkn. Sua sudu jer dia nganga. Air suam pun dia minum gune sudu. Kalo tak, jgn harap ler dia nak minum air suam nieh. Maka... dgn rasminya, 17hb 5, Najmi telah pun mula mkn solid food dia.


kene siom ngan nyamuk.


cak!!


kene agah..

Najmi mmg sgt soka kene timang aka lambung. Wan dia lak mmg sgt soka acara melambung2 nie. Tgk jer ler...




sampai menganga2 dia, soka sgt..

Skang nie, Najmi dah mula byk buat praktis. Nak blajar merangkak. Asik praktis jer dia. Yg tak brp nak bestnye, masa praktis, bile dia lengoh, dia trus jatuhkan bdn dia. Sampai aritu, benjoi skit pale. Dia dok praktis ateh tilam. Ntah camner sedor2 dah tertumuih kat lantai. Masa bile dia leh kuar dari area tilam tu, ntah ler. Siannn dier... Tp still praktis lagi.





praktis dgn tekunnye




muke bangga dgn walker baru..

Monday, May 25, 2009

Baru balik kursus


Minggu lepas, seminggu kene pi kursus kat Nota Asia di Subang Jaya. Nie pun sbb gantikan org. Kalo tak.... tak der nyer merasa kursus2 nie. Kebetulan buat area2 sana, xcited ler nak pegi. Ulang alik dari umah mak. Hotel dah disediakan, di holiday villa tp... almaklum ler... ada hero. Kang, mlm2 hero nie tak nyenyak tido lak, mamanye tak der. Nama kursus tu A+ Certification. Seronok jgk dpt gie kursus nie. Dpt kenal member2 baru. Nie ada ler serba sikit gambo masa kat sana. Cekidout!!



formal


unformal

Chekgu Malek nie (b'baju melayu)... mmg best. Segala jenis sopwer dia ada. Dari sopwer baik pulih pc sampai ler nak jahanamkan pc. Bak kata mok cik astro, macam-macam ada... Banyak info yang diajar b'banding chekgu sebelum nie. Chekgu yg sblm nie, asal usul Mc'D dia citer,cerita muruku pun ada... pasal pak sedara dia pun ada dia citer... seb baik kelas dia tak lama. 2 ari jer.. pastu, chekgu Malek nie lak tek ober.




dlm kelas.. (lakonan semata-mata)






Pak Ya.. orang paling senior dalam kelas merangkap ketua darjah.


Friday, May 15, 2009

SeLaMaT hArI GuRU..

"Guru Pembina Negara Bangsa"

Itu motto utk sambutan hari guru tahun nie. Buat semua guru-guru yang pernah mangajarku... Trima Kasih tak terhingga diucapkan. Begitu juga kepada semua insan2 yg bergelar guru, yg mendidik mahupun mengasuh... Selamat Hari Guru..




Monday, May 11, 2009

Buku darjah satu dolu-dolu

Tgh asyik dok bukak email yg dah melimpah ruah kat inbox, ada satu email yg menusuk ke kalbu. Tengok buku nie, t'ingat zaman kecik2 dulu. Rasanya, pernah baca buku nie. Bestnye... rasa cam kembali ke zaman kanak-kanak.



























Sunggoh skema ayat2 buku teks dulu... memori sume tu... :) Dan yg paling bestnyer.... naik motor cup pun ada ati nak culik anak org. Terharu sunggoh!

Tuesday, May 5, 2009

Bulan ini dalam sejarah..


Arinie dah 5 mei. Semlm 4hb, najmi dah genap 5 bulan. Minggu depan kene cucok 5 bln. Ari khamis minggu lps, blk umah mak mertua kat banting pastu trus blk umah mak kat SU. Tak leh ler lamer2 ler kat banting.... nnt aku homesick. Uhuk uhuk...

Pg ahad aritu, badan najmi dedo jerk. Cam nak demam. Bg mkn ubat... ok skit.. Dia, main mcm biasa gak demam2 pun.. Pastu, ptg ahad tu blk melaka. Mlm tu dia dah mula nak demam blk. Haih... demam b'ulang ler plaks.. Hmm... aku plan.. kalo dia demam pg senin tu, aku coti jerk. Yer ler... tak kan ler nak bior jer dia demam2 kat nursery kan. Pastu, pg tu tgk mmg sah demamnye blom kebah lagik. Aku pun coti ler semlm.

Siang tu, dia ok jerk.. Tp byk kali eyak.. Mak ader tepon.. tanya dak najmi camner. Mak kata, demam alih bulan tu.. Hmm... yer ler kot... Ader ler bende yg dia nak pandai buat tu..

Ptg smlm, dkt2 kol 6.... tgh makeupkan si najmi... br pas mandi. Sambil2 tu tgk ler senario kat tv. Tetibe, ada org bg salam... Mula2 buat derk jerk... ingat org sblh umah... pastu br ler dgr bunyi pintu diketuk... tuk diketuk, diketuk... pintu rumahkuuu...

Pikior jgk... saper dier ler dok menyebok ptg2 camnieh. Pastu bukak2, tgk ada sorg lelaki & sorg pompuan. Nak dtg raye ker? Raye lmbt lagik! Yg lelaki nie pakai baju cam nak gie paso mlm jerk. Tak der kelas lgsg! Yg pompuan, ok ler.. Lawo ler jgk. Pastu yg laki tu tanya aku..

Laki : Kak... Akak nie tuan umah ker?
Aku : Ho ler... ada nmpk cam org gaji ker?
Laki : Pagi tadi ada tak org kami dtg cek paip air?
Aku : Ntah... Tak der pun.
Laki : Camnie kak... kami dpt aduan.. air kat sini kotor & keruh. Jadi kami dtg nie nak cek paip air. Boleh tak kami nak cek paip air umah akak. Sekejap jer kak.. dlm 5 minit jer.

Time dia dok ckp2 tu... aku tgk2 jgk yg pompuan tu.. 2-3x jgk aku dok jeling2 yg pompuan tu. sepatah pun dia tak ckp pape. Dia pelok fail. Aku syak... nie mesti nak jual water filter nieh. Aku tgk t-shirt yg pompuan tu pakai... ada logo apa ntah & tulisan 'Water'. Itu jer aku nmpak sbb dia tutop dada dia dgn fail tu. Kalo org dari mana2 jabatan, ape barang pakai baju2 camtu. Sah2 nie org nak jual brg nieh! Pastu... Aku pun cakap ler...

Aku : Hmm.... tak yah ler cek2 air nieh.

Dgn muka cam pelik jer sbb aku tak bg, dia tanya

Laki : Naper kak?

Aik? Umah aku. Ske ati aku ler nak bg cek ato tak.. Hmm... Kepale otak nie dok carik idea... Nak ckp asben tak der, dia dtg ngan pompuan jgk.. Ah... lantak ler.. Aku ckp ler jgk.

Aku : Suami saye tak der... tak per lah... tak minat! Time kasih yer... Susah2 jer..

Yg diorg nie cam t'kujut jgk ler aku bg respon camtu (b'dasarkan air muke derang) ckp tengkiu & blah ler dari situ.. Babai.. Selamat.... kalo tak... jenuh ler aku nak layan. Mmg aku kompom, diorg nie nak promote water filter. Ayat pancing derang "Kami datang nak cek paip air". Ader aku kisah? Bkn aku yg buat aduan tu. Air kat melaka nie dari dulu lg mmg tak brp nak cerah... tp kdg2 jer tak brp nak cerah tu.. Tak nyesal pun aku tak bg korang cek air ok.. Dah msk sgt dah ngan cara2 org nak jual brg skrg nie.. Tak per ler... susah2 jer... aku nak beli nnt, pandai ler aku carik kedai yer..

Abih dah iklan.... blk ke citer najmi blk..

Mlm tu bdn najmi panas blk. Bagi mkn ubat... Time dia nak tido tu dia batuk2 skali muntah plak. Abih kuar susu & segala ubat yg dia dah mkn. Haih... cian najmi. Dia diam jerk.. Tp tgh2 mlm dia dah mula meragam skit2. Skejap2 dia bgn merengek2. Letak tuala basah kat dahi dia. Lap2 pale dia. Pes time beb! Jg baby demam nie, t'cabar jgk ler kewibawaan.. Ha ha ha... time mlm jer ler yg t'cabar..

Biler panasnye tak kebah2... abg soh cucok ubat kat tot tot dia... last choice (bkn lady's choice's). Dah mmg bdn dia panas. Mula2 nak cucuk, seriau jgk ler.. Ubat tu cam besar jerk... Was-was jgk... muat ker? Letak minyak baby skit kat tot tot dia... pastu pelan2 kasi masuk.. Selamat sudah... Tgk2 jgk najmi, takut dia nangeh. Tp dia cool jer... Hmm... ok ler tu...



Nie ler rupe ubat bontot. Beli byk2, simpan dalam esbok.


Pastu, bg dia pakai baju lubang2 & suar pendek. Senang angin kuar masok. Baru ler dia dpt tido... sama ler ngan mama dia jgk. Br ler dpt tido. Dia bgn nyusu jerk. Tu pun masa dia bgn, basah tilam & bantal. Baju dia lencun. Rasa bdn dia, dah ok skit... tak panas lg cam td. Lega dah... Najmi pun tido sampei ler ke pagi.. Pg tu dia bgn cam biasa... aku pun boleh ler b'siap gie keroje....

Hmm... nnt kene beli termometer ler... susah nak pantau suhu bdn anak time2 demam nie. Kalo kaye, bleh beli jenis camnie.




Jgn nak berangan ok! Tak mampu ler haih.. Beli jenis camnie pun cukup ler..


Nie muke budak najmi yang demam... siiiaaaannnn dier...





Nie gambo mlm td. Fresh from the oven.







Muke pasrah...