::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, May 5, 2009

Bulan ini dalam sejarah..


Arinie dah 5 mei. Semlm 4hb, najmi dah genap 5 bulan. Minggu depan kene cucok 5 bln. Ari khamis minggu lps, blk umah mak mertua kat banting pastu trus blk umah mak kat SU. Tak leh ler lamer2 ler kat banting.... nnt aku homesick. Uhuk uhuk...

Pg ahad aritu, badan najmi dedo jerk. Cam nak demam. Bg mkn ubat... ok skit.. Dia, main mcm biasa gak demam2 pun.. Pastu, ptg ahad tu blk melaka. Mlm tu dia dah mula nak demam blk. Haih... demam b'ulang ler plaks.. Hmm... aku plan.. kalo dia demam pg senin tu, aku coti jerk. Yer ler... tak kan ler nak bior jer dia demam2 kat nursery kan. Pastu, pg tu tgk mmg sah demamnye blom kebah lagik. Aku pun coti ler semlm.

Siang tu, dia ok jerk.. Tp byk kali eyak.. Mak ader tepon.. tanya dak najmi camner. Mak kata, demam alih bulan tu.. Hmm... yer ler kot... Ader ler bende yg dia nak pandai buat tu..

Ptg smlm, dkt2 kol 6.... tgh makeupkan si najmi... br pas mandi. Sambil2 tu tgk ler senario kat tv. Tetibe, ada org bg salam... Mula2 buat derk jerk... ingat org sblh umah... pastu br ler dgr bunyi pintu diketuk... tuk diketuk, diketuk... pintu rumahkuuu...

Pikior jgk... saper dier ler dok menyebok ptg2 camnieh. Pastu bukak2, tgk ada sorg lelaki & sorg pompuan. Nak dtg raye ker? Raye lmbt lagik! Yg lelaki nie pakai baju cam nak gie paso mlm jerk. Tak der kelas lgsg! Yg pompuan, ok ler.. Lawo ler jgk. Pastu yg laki tu tanya aku..

Laki : Kak... Akak nie tuan umah ker?
Aku : Ho ler... ada nmpk cam org gaji ker?
Laki : Pagi tadi ada tak org kami dtg cek paip air?
Aku : Ntah... Tak der pun.
Laki : Camnie kak... kami dpt aduan.. air kat sini kotor & keruh. Jadi kami dtg nie nak cek paip air. Boleh tak kami nak cek paip air umah akak. Sekejap jer kak.. dlm 5 minit jer.

Time dia dok ckp2 tu... aku tgk2 jgk yg pompuan tu.. 2-3x jgk aku dok jeling2 yg pompuan tu. sepatah pun dia tak ckp pape. Dia pelok fail. Aku syak... nie mesti nak jual water filter nieh. Aku tgk t-shirt yg pompuan tu pakai... ada logo apa ntah & tulisan 'Water'. Itu jer aku nmpak sbb dia tutop dada dia dgn fail tu. Kalo org dari mana2 jabatan, ape barang pakai baju2 camtu. Sah2 nie org nak jual brg nieh! Pastu... Aku pun cakap ler...

Aku : Hmm.... tak yah ler cek2 air nieh.

Dgn muka cam pelik jer sbb aku tak bg, dia tanya

Laki : Naper kak?

Aik? Umah aku. Ske ati aku ler nak bg cek ato tak.. Hmm... Kepale otak nie dok carik idea... Nak ckp asben tak der, dia dtg ngan pompuan jgk.. Ah... lantak ler.. Aku ckp ler jgk.

Aku : Suami saye tak der... tak per lah... tak minat! Time kasih yer... Susah2 jer..

Yg diorg nie cam t'kujut jgk ler aku bg respon camtu (b'dasarkan air muke derang) ckp tengkiu & blah ler dari situ.. Babai.. Selamat.... kalo tak... jenuh ler aku nak layan. Mmg aku kompom, diorg nie nak promote water filter. Ayat pancing derang "Kami datang nak cek paip air". Ader aku kisah? Bkn aku yg buat aduan tu. Air kat melaka nie dari dulu lg mmg tak brp nak cerah... tp kdg2 jer tak brp nak cerah tu.. Tak nyesal pun aku tak bg korang cek air ok.. Dah msk sgt dah ngan cara2 org nak jual brg skrg nie.. Tak per ler... susah2 jer... aku nak beli nnt, pandai ler aku carik kedai yer..

Abih dah iklan.... blk ke citer najmi blk..

Mlm tu bdn najmi panas blk. Bagi mkn ubat... Time dia nak tido tu dia batuk2 skali muntah plak. Abih kuar susu & segala ubat yg dia dah mkn. Haih... cian najmi. Dia diam jerk.. Tp tgh2 mlm dia dah mula meragam skit2. Skejap2 dia bgn merengek2. Letak tuala basah kat dahi dia. Lap2 pale dia. Pes time beb! Jg baby demam nie, t'cabar jgk ler kewibawaan.. Ha ha ha... time mlm jer ler yg t'cabar..

Biler panasnye tak kebah2... abg soh cucok ubat kat tot tot dia... last choice (bkn lady's choice's). Dah mmg bdn dia panas. Mula2 nak cucuk, seriau jgk ler.. Ubat tu cam besar jerk... Was-was jgk... muat ker? Letak minyak baby skit kat tot tot dia... pastu pelan2 kasi masuk.. Selamat sudah... Tgk2 jgk najmi, takut dia nangeh. Tp dia cool jer... Hmm... ok ler tu...



Nie ler rupe ubat bontot. Beli byk2, simpan dalam esbok.


Pastu, bg dia pakai baju lubang2 & suar pendek. Senang angin kuar masok. Baru ler dia dpt tido... sama ler ngan mama dia jgk. Br ler dpt tido. Dia bgn nyusu jerk. Tu pun masa dia bgn, basah tilam & bantal. Baju dia lencun. Rasa bdn dia, dah ok skit... tak panas lg cam td. Lega dah... Najmi pun tido sampei ler ke pagi.. Pg tu dia bgn cam biasa... aku pun boleh ler b'siap gie keroje....

Hmm... nnt kene beli termometer ler... susah nak pantau suhu bdn anak time2 demam nie. Kalo kaye, bleh beli jenis camnie.




Jgn nak berangan ok! Tak mampu ler haih.. Beli jenis camnie pun cukup ler..


Nie muke budak najmi yang demam... siiiaaaannnn dier...





Nie gambo mlm td. Fresh from the oven.







Muke pasrah...

2 comments:

NuR Pu3 said...

ciaNnyEh diyE.... naK fandEi hapE laGi la anak manjeW makLonG sowanG tuEh yE?

cintaKusayangMu said...

ksiannye najmi....
jgn demam2 lg ye...
hehehe...

mmg pnting ader termometer kt umah,..sng nk cek temperature ank...