::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, July 23, 2009

Najmi dah pandai merangkak... :D

Bukannye dia tak pandai sebelum nie... tp sebelum nie dia ngesot ke depan jer. Tapi ptg selasa baru2 nie, tgk najmi dah mula merangkak. Sangat soka okkk... comel jerk dia merangkak. :P Tp kalo mood mls dia datang, dia ngesot balik... hurmm...





Sekarang mmg dah tak leh nak lepa dah.. Kene sentiasa tgk dia. Ada jgk letak dlm walker, senang ler skit nak buat keje kat dapor. Tapi.... tak smpi seploh minit, dia bising2. Kuarkan dr walker, letak kat mat dia, merayap ke lain lak. Merata pegi, lawat tapak umah. Dah terer merangkak nie, lg laju ler dia.. Haihh...










'

Friday, July 17, 2009

Kene block..

Gambar nie, dlm minggu lps kot... t'lama lak simpan.. luper nak xpose. :P Masa nie, Najmi tgh main sorg2. Kat ruang tamu tu, penuh ngan tilam dia & menan2 dia. Tgh syok2 dia main, dgr dia nangis.



He he he... dia nak mengesot ke dpn tak leh... kene block lak..



Melalak ler dia, nak lepas tak boleh. Lawak ler... Mama dia yg kejam nie, leh lak snap gambar dulu. hu hu hu...




Menan nie sepatutnye time dia dah 9 bulan lebih nnt. Tp mama dia yg xcited nak nengok Najmi naik.... soh laling pasangkan. Dah lama bonar dok dlm stor nun.. :P







Hurmm... tak tau nak kata apa dah..











'

Thursday, July 16, 2009

Lega skit dah..

Riso, Najmi tak nak minum susu. Ptg smlm pas keje, bwk dia gie klinik kat cheng. Jauh pun jauh lar... janji puas ati. Pegi klinik biasa, nnt dpt ubat yg sama jer... Selesema dia tak jgk ilang2. Sampai ke klinik tu, repot ler perabih sume hal2 kesihatan Najmi. Doc cek paru2, perut, tekak, sume2 lah! berat sume dia amik.. Mkn minum najmi ok, aktif... t'lampau.. cume susu jer dia tak nak. So doc kata... nothing to worried about. Najmi sihat walafiat. Doc kata, kdg2 bb tak der selera lps demam. Dia tak nak, jgn push jgk. So... sume ok ler... Najmi dpt ubat titik kat idong memandangkan dia selesema & vitamin utk kuatkan antibodi dia. Ok... dah lega skit. Jd... tak kisah ler Najmi tak nak susu, janji dia still nak BF lg, makan bubur & minum air masak. Lega rasanya... byr mahal pun tak per... janji anak sihat.




Nama klinik..



Vitamin & ubat titis idong...



Malam tadi bagi Najmi vitamin nie. W/pun syrup nie perisa oren, tp punyer ler seksa nak bagi. Melalak, cam cedera parah. Dah ler 5 ml. Byk jgk tu.. Tp mlm td dia tido nyenyak.. Tak der t'bgn kerap sgt dan tak der pun bunyi nafas dia sangkut2 cam sblm nie.
Pagi tadi titis ubat idong nie kat Najmi... tak lama pas tu, meleleh2 mukus2 dia a.k.a higuih dia. Kalo tak, kering & pekat jer.. cam t'sumbat jer idong dia. Kire ok jgk ler ubat nie.



Gambar kelmarin. Snap masa dia tgh main ngan puting dia. Bkn reti gune.. buat teether jer.. haihh!!



Ok jgk kan, dia tak isap puting. Tak der ler jd mr.Jongang.. :P




'

Tuesday, July 14, 2009

Susah ati lar...



Minggu lepas Najmi demam.. Rabu lepas, Najmi dah mula tak nak susu okk... Suap jer botol tu, dia dah ngeleng2. Siap tutop2 mulut lg. Hadoi lar... camner nak buat kalo baby tak mo susu nieh?

Stakat nie, makan, dia ok.. Pantang sua, dia bukak jer molot dia tu. Tapi kalo suakan botol susu, dia rapatkan mulut dia. Riso lar...



Ari ahad baru nie, baru berjaya sumbatkan susu masa dia baru tido. Tu pun, 4 aun jer.. Kat nursery, lg ler dia tak mo. Nak kene tukor susu ker plak erk?

Kadang2, time dia lapor, bancuh sekut meri tu ngan susu... ok, dia mkn jer... T'paksa ler buat gitu... utk tambahkan perasaan susu dlm makanan dia.



Sekarang nie, Najmi dah makin lasak. Nak pakai pempes pun, b'guling2. Naik b'peluh nak pakaikan pempes. Bukak jer mata, cari tempat nak memanjat. Kalo dia baring2 tu, tak lama...





'

Wednesday, July 8, 2009

Kawan lama..

Tetibe arinie t'ingat kat seseorang. Member kamceng masa kat sekolah menengah di sri aman, sek. 14.. pj. Hmm.... per kabor ler gamaknye dia erk. Kenal ngan dia masa mula2 masok sekolah menengah. Sekelas & dok sebelah2. Tanya Erica nama dia. B'bangsa serani. Memang kamceng sgt ngan minah nie.

T'pisah ngan Tanya masa p'tengahan form 2. Dia nie ganas skit. Ada lar t'libat skit ngan masalah disiplin kat sekolah & guru disiplin. Pastu, dia pindah sekolah kat kelana jaya. Tu sume gara2 kes disiplin tu ler...

Pastu, kitorg men antor2 surat lak pas dia pindah sekolah. Maklum ler... masa tu mana ler der men henpon2 & tenet2 cam skrg nieh! Ntah mcm mana, terus t'putus hubungan dlm dok sebok2 ngepos surat tu...



Masa dia nak pindah sekolah tu, dia ada bagi aku duit nie. Buat kenang2an. Sampai skrg nie aku dok simpan lagi. Masa nie dia ngah 'gatai' ngan Masyur. Tu yg ada nama mamat tu skali kat duit nieh. Paling last dia kapel ngan Douglas. Hmm... tuko pak we dia buat cam tuko baju jer... tak heran dah..







Nie ler member aku nieh! Nie gambo lama dah nie... Tak der gambo lain.. nie jer yg ada.

Ada jgk carik kat friendster, dah jumpa tapi friendster dia cam tak aktif jerk. Cuba kat FB, jumpa. Siap nama penuh tapi.... tgk gambornye... cam tak brp nak kenal jer... dok London lak tu.. tp rasanya cam ya..

Bukan stakat dia jer... ramai lg stujes2 yg nak dijejak. Stakat nie, cume kontek ngan si alin jer... member kamceng masa form 4 & 5. Stujes2 yg lain, haram jumpa.





'


Tuesday, July 7, 2009

Najmi dah 7 bulan

Ari sabtu aritu, najmi dah genap 7 bulan. Kebetulan, ari sabtu tu ayah ada function kat bagan lalang. Jd, pi ler kami 3 branak ke bagan lalang. Stay 1 mlm jer... kat LKIM camar laut. Sampai sana ptg, najmi dah mula nak demam. Mlm tu, kompom dia demam. Seb baik ada bwk stok ubat demam dia. Mmg dah t'gerak ati nak bwk. Najmi mmg slalu demam time genap bulan dia start masa nak masok umo 5 bln dulu.

Demam kali nie, rasanye demam nak tumboh gigi kot. Ari jumaat lepas, ada belek gusi dia... tgk cam ada bende nak tembus kat gusi dia. Tp tak brp kompom lg ler betul @ tak... Pastu, masa sampai kat bagan lalang, tanya mak... betul ker najmi nak tumbuh gigi tu. Mak kata ha'ah... Isk... ada lar skit rasa gerun nak BF dia.. Takot kang dia ngap! aku ngep! ekekekeke

T'ingin nak snap gambar gusi yg nak tumbuh gigi tu tp..... susahnye ya amat! Time dia tido pun, sentuh skit mulut dia, dia dah tepis. Byk kali dah cube, gagal. Hmm....

Dah makin byk akai dah ini budak. Kalo nampak mama dia, dia dah mula angkat tgn mintak dukung. Kalo kite ngah baring2 lepak ngok tv, dia 'kerabat' badan kite nie nak b'diri. Kite pegang sudu dia, dia dah mula melonjat2 nak mamam.



Camnie ler najmi kalo pes time jumpe orang & orang2 yg dah lama tak jumpe. Dia nak mak dia jgk... org len amik, melalak2. Sampai tersedu2. Isk... isk... isk... anak saper lar nie...



Nie dah ok dah... selepas acara beramas mesra... masa nie, dia dah mula nak demam.



Nie dah nak blk dah... Najmi b'gambar ngan mak, herol & gaban2 aka askar ngengeng. Ha ha ha





budak bahek ngah tido... asal naik keta jer tido...





'