::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, August 26, 2009

Demam lagik..




Najmi demam lagi. Suhu badan dia turun naik. Demam berulang. Time panas tu, asik nak menepek jer... Buat pape pun tak der respon. Tapi bile dah sihat sikit, mula ler dia.... merata2 merangkak, memanjat sume bagai. Haih!! Nie blom leh jalan lagi nieh... kalo dah boleh jalan nnt.... abih lar sume di panjat.

Masa dia start demam, riso ler jgk. Yer ler... kan sekarang nie kes selesema b4b1 tu kan.. Mintak dijauhkan lar.. Sentiasa tgk suhu badan dia. Nak makan ubat.... punyer ler susah (cam mama dia jgk ler). Smlm, siap amik half day sbb tengahari smlm badan dia panas sgt. Bwk balik umah, bagi ubat yg cucuk kat punggung tu. Sebab suhu dia tinggi... 38.5. Dia lak lemah jerk tengok. Bagi makan bubur, abih jgk semangkuk penuh. Dah siap makan, dia terus tido.



sampai pejam2 mata




Plan nak bwk klinik kol 3 lebih pas laling balik. Tapi dia bagun kul 2 ptg tu, baru sejam tido, dah menegor kite lak yg baring sebelah dia. Mula ler memanjat2 badan kite nieh. Haih! Dah sihat ler tu... merata2 dia merayap. Cancel nak pegi klinik.

Najmi nie kalo nak masuk bulan baru jer, dia akan demam. Start nak masuk 5 bulan dulu dia dah mula mcm nie. Sebelum tu, cucuk imun lgsg tak demam pun. Kali nie mungkin dia demam sebab nak tumbuh gigi kot. Gigi bawah 2 batang tumbuh masa umur dia 7 bulan. Kali nie, 2 batang gigi atas lak nak tumbuh. Pagi tadi belek tgk, dah nampak skit gigi terkeluar dari gusi dia. Hurmm... makin mengganas ler dia nnt menggigit. Yg paling seram.... masa nak BF dia ler... hu hu hu






'

Tuesday, August 25, 2009

Mummy Tummy Box


Masa awal pregnant dulu, mmg excited sgt. Mcm2 laman web diterjah nak tgk perkembangan baby dari minggu ke minggu. Dok sebok terjah menerjah, jumpa lar satu laman web nie... baiboo.com.my. Daftar ler kat dlm tu and every week akan dpt email mengenai perkembangan baby tiap2 minggu. Skrg nie pun still dpt lagi email mengenai perkembangan baby & apa yg patut dan yg tak patut kite buat. Mmg bagus lar... kite banyak dpt info.

2 minggu lepas ada dapat sms dari baiboo.com. Kene gie amik Mummy Tummy Box di Guardian yang dah didaftarkan & kene bwk IC. Menatang apa itu box? Disebabkan kene amik before 28, jadi jumaat minggu lepas gie ler amik.

Masa mintak kat staff guardian tu, bagi IC, pastu diorang pun kuarkan ler box tu dari stor. Humang ai... besornye kotak. Curious jgk nak tau apa mende kat dlm tu. Tp bwk cam ringan jer..



Balik umah tu, bukak ler tgk. Jadi ini ler isi Mummy Tummy Box tu..



Maap ler Najmi... mama ingat utk Najmi. Tp byk utk mama pakai jer.. Nama pun Mummy Tummy Box kan..

Tak byk pun isinya. Ada broucher, cd teknik urutan bayi, conditioner, hair mask treatment, wet tissue, sample krim muka, pencuci muka, pencuci lampin & pen cimb. Biasa2 jer tp kire ok lar kan...






'

Apo kono eh jang, kau monong ajo..


Masa cuti ujung minggu baru2 nie, kan dah start pose. Riso jgk sebenarnya, takut lapor. Bkn apa, still lagi BF kat Najmi. Time tak pose, tghari kalo tak mkn, mesti menggigil2 lapar. Tp, Alhamdulillah.... niat nak pose tu, jadi tak der pun rasa lapar atau haus.

Sabtu tu, cuaca mendung jer... masa bgn sahur, Najmi pun ikut bgn skali. Hurm... sbb dia dah bgn, tak dpt ler nak smbg tido blk pas subuh. :P Jadi, biar laling jer ler yg smbg tido. Dah siap mandi & susukan Najmi kol 9 lebih camtu, dia pun tido. Apa lagi... join dia jgk ler...

Sedar2 kol 11 lebih camtu, baru pas ujan. Wah... patut ler sejuk jer tido. Najmi lak, cam biasa.... pas dah tido sejam dua, dia pun bgn. Tgk2, dia dah temenung kat luar tingkap. Katil dkt jer ngan tingkap lak tu...



apa ler yg dia tgk tu..





Baru prasan, ada org snap gambar dia...




'

Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan..




Assalamualaikum wt wb..

Ramadhan datang lagi... alangkah syahdunya...

Semoga ramadhan kali ini lebih baik daripada sebelum ini. Semoga bertambah-tambah amal ibadat kita di bulan mulia nie. InsyaAllah... mudah-mudahan kita menjadi insan yang lebih bertakwa.

Berdoalah juga untuk saudara-saudara kita terlepas dari dendam orang-orang kafir yang sentiasa menunggu-nunggu bulan ramadhan untuk menyerang umat islam yang sedang berpuasa. Semoga semua umat islam di dunia ini dapat menjalankan ibadah puasa dengan tenteram.

Salam Ukhuwah & Selamat Berpuasa..




Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " " Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu saya terlebih dahulu memohon maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di seng
aja maupun yang di sengaja, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk , diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.






'

Thursday, August 20, 2009

"Looking For Beautiful Prince & Princess Contest"





Bersemangat nak join contest. Nie pes time nak mengontestkan diri. Sblm2 nie, tgk jer orang lain join... skrg nak try lak. Menang atau tidak tak kisah lar... Adat pertandingan kan.. Dpt tau contest nie dari mamalieyna. Thanks mamlieyna...

Contest nie dianjurkan oleh Mommy_zara. Bagus lar Mommy_Zara buat contest nie. Boleh merapatkan lagi kenalan2 di alam siber nie. :)

Antara syarat-syaratnya.... meh kite cek...

1) Jadi follower Mommy_Zara : Done!
2) Sila add banner di atas pada sidebar : Done!
3) Buat special entry untuk contest ini dan sertakan sekali satu picture baby yang comey dan satu picture baby bersama mummy or daddy! : Done!
4) Sila nyatakan sekali nama baby dan umur baby : Done!
5) Sila nyatakan bila gambar diambil : Done!
6) Link kan blog Mommy_Zara. Sila tinggalkan comment bila siap entry : Done!

*Contest ni bermula 11 August until 31 August 2009, apa tunggu lagi? Pada sapa2 yg belum join, masih sempat ye kawan2.. :)

Hadiahnya berupa :

1st Prize: 1 printed tshirt(ur bb pic on it) +1 magnetic + 1 keychain + 1Mag baby poster
2nd Prize: 1 Magnetic+ 1 Mag baby Poster+1 keychain
3rd Prize:1 keychain & Mag baby Poster
Mystery gift for number: 9 & 19

Pada sapa2 yang nak join, sila ke blog Mommy_Zara :)





Nama : Muhammad Najmi Muhaimin Bin Ezdyhar Safareen

Umur : 8 bulan 2 minggu

Gambar nie di snap pagi tadi. Masa tgh siap2 nak pegi keje, Najmi main2 dgn bouncer dia. Pastu dia meniarap dan tongkat dagu macam tu. Cepat2 snap gambar dia. Nampak cam cute jer dia buat macam tu. (puji anak sendiri lak). Mulanya nak antar gambar lain tapi sbb nie paling latest, nak pertaruhkan ler gambar baby boy mama nie... :)



Nie plak gambar mama dgn Najmi. Sblm pegi ke nursery Najmi. Masa nie umur dia 6 bulan lebih... lg beberapa ari jer lagi nak masuk 7 bulan. Eh... sama lak baju Najmi pakai tu yer.. he he he..

Terima kasih kepada pihak penganjur : Mommy_Zara .





'

Friday, August 14, 2009

Pes time jawab tag..

Sejak mula pandai jula juli ngan blog nieh, nie ler pes time kene tag. Huh! Nie yg mls nieh! Tp... kugagahkan jua diriku ini. Bkn gune energy pun kan...





1. Sila letak award di blog anda.

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini...

  • Dpt award nie dari my lovely sister, kak nori yg tinggal nun tak brp nak jauh... kat d'sara damai, pj.
  • Anak, 2 daughter..
  • Orgnye sgt soka main idong org laen... aku slalu kene time kesik2 dulu. Huh!
  • Obses ngan novel skang nie... nak plak citer2 mistik dr penulis mistik.. Penulis mistik? hurmm...
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.

  1. Kawen 07/07/07 , arinie dah masuk 2 thn 1 bulan 1 minggu dari tarikh nikah kami.
  2. Dah ada sorang putera, Najmi namanya. Suke layan kerenah dia w/pun kdg2 hangin jgk, sbb dah lasak... tp layan dia, ilang sume tension keje di opis.
  3. Mengajar di Melaka, dah 6 thn lebey dah.. mengajar subjek programming, database, maintenance pc, server, linux... bla... bla.. bla... (langsung tak der kene mengena dgn kos masa blajar dulu okk)
  4. Suke masak,pernah jamu student seramai 100 ++ termasuk pengajarnya sbb time nak buat jamuan raya bdk2, katering tak der. Masak ramai2 kat umah, pastu bwk ke dewan. I ler kene jd chief... Alhamdulillah... sume puas ati... Baking, lagi ler suke. Bab kuih2 ker, kukis ker, puding ke, mmg soka sgt.. cume tak brp nak enterprem kat member2.. tak caye, tanya laling I.. dia slalu jd mangsa kene makan.. kik kik kik
  5. Teringin nak buka bisnes sendiri... tak kisah ler online @ buka kedai... tp kalo dpt buka kedai, nak buka kedai bhn2 bakery nieh. Itu cita2... tak tau ler bile nak terlaksananya..
  6. Alergic kalo tgk iklan2 @ banner2 warehouse sales nieh. Suke pegi warehouse sales @ sales yg jarang2 ada... :P Sale2 biasa tu slalu sgt dah...
  7. Suke blajar new things xpecially bab2 IT nie.. sgt soka..
  8. Suke jalan2.... shopping, window shopping, jjcm, jjcp & segala macam jj tak hengat. Sejak dah ada anak nie, byk shopping brg2 dia jer.. Usha @ beli utk dia dulu, dah puas ati baru ler beli brg sendiri. Kdg2... sampai balik umah, dah terpenyek kat katil... Laling I tu ler yg baik ati buat foot massage.. Time kasih yer bang... I lebiu lah! Muah!! Muah!!
  9. Suke tgk mubi mubi.. kat umah jer ler... layan astro @ dvd.... xpecially horror, triller & comedy. Citer korean, suke giler .... nak I nyanyikan lagu korea tak? Ha ha ha...
  10. Suke jgk menanam nieh. Tp tak suke tanam bunga2an nie. Bkn leh mkn pon. Buat hiasan jer bley ler.. Suke tanam tanaman yg hasilnya boleh dimakan gitu... Len kali, I tepek ler gambo2 tanaman I key. Tanaman kecik2 jer... hat dok dlm pasu jer..
  11. Eh... dah abih erk...

4. Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka..

1. mamalieyna -- orang pertama kenalan siber sejak wujud blog I nie.. sejak wujud blog ok..
2. kak Bai -- x opismet... dah mula berjinak2 dgn bisnes CC dia..
3. Qis -- Bakal dentist. Kenal kat pcm. Kenal dia sbb sama due nak bersalin. Tp, tak kesampaian.. Hikmah sebaliknya, dia dpt twin boy lps tu.. Alhamdulillah... masin lak mulut akak n ie yer qis..
4. Mai -- Opismet. Cute & brutal skit orangnye... Single mingle lagi...
5. Rozi -- Rozi... bile nak hupdet blognye.. dpt tag nie, rajin2 ler yer...

Saper2 yg sudi & rajin nak jawab tag.... jemput ler amik tag nie & menjawab yer...






'

Thursday, August 13, 2009

Selamat Bertugas di tempat baru..

Member seopis, Radziah.. baru naik pangkat & di transfer ke tempat baru. Wah... akhirnye, pindah jgk zie yer.. Dah lama kat Adtec melaka... 7 tahun gitu! Kat tmpt baru, dok depart lain... dah tak dok bengkel lagi. Kene buat keje2 pengurusan ler plak yer zie.. Papepun... Tahniah!



Sempena perpisahan nie, ada buat jamuan tadi. Ramai2 gie serbu pizza hut kat tampin nun... Cam jauh jer bunyinye... tp dr opis nie ke tampin, dlm 15 minit jer... Alor gajah kan sempadan melaka & N9...

Tgg yg lain2 sampai, snap gambo dulu..





Antara peserta-peserta terawal aka early bird.



Acara tamat..





Kesan pun tak tinggal








'

Tuesday, August 4, 2009

Najmi dah 8 bulan!



Najmi dah genap 8 bulan. Hmm... kejap jer rasanya. Dah 8 bulan pun dia. Ayah ada ckp aritu.. "hang tgk anak hang dok merangkak lagi, sedar2 esok, dia dah nak kawen.. mcm tu ler ayah rasa". Hmm... betul lar ayah...

Sekarang nie Najmi dah mula ok menyusu botol. Kalo tak sblm nie, skit punyer seksa lar jgk nak ngabihkan 3 aun pun. Tp skrg, dah minum 6 aun skaligus. Alhamdulillah... 2 bulan lamanya dia susah nak nyusu. Tp skrg dah makin ok. Time dia nak tido mesti dia nak susu. Masa cuti h1n1 tu mmg tiap2 pagi biasakan dia minum susu. Sbb slalu kat nursery, kalo dia tak mo susu, org bg beskot jer. Org lain, mana nak layan btl2 kan.. Kalo anak sendiri tu lain ler.. Lama jgk dia nak ngabihkan sebotol. Tp anak sendiri kan... setia ler menunggu dia abihkan susu tu..







Gigi pun dah makin menonjol..



Najmi.... Najmi buat apa tu?





Ha'ah.... mmg mama beli utk Najmi geget pun... Hmm... seb baik henpon lama... menan dia tak nak lak main.

Dah penat2 main... t'lentok tido. Tangan tu tak lps lak menan tu..









'

Monday, August 3, 2009

Baru start keje, mgg lps coti..

Dah seminggu menyepi. Tanam-tanaman kat facebook tu sume dah kering. Nie sume gara2 H1N1 tu ler... satu institut kene tutop dari ptg isnin mgg lps sampai ler smlm. Arinie baru keje blk tapi student start masuk kelas esok. Ada 2 org student yg kene virus nie. Tatau aper citer kat budak2 tu...

Hurm... dok kat umah, mmg tak der masa nak belek tenet2 nie. Bukak tenet pun lawat web yg wajib jer.. Bz kekdahnye... Melayan anak sorang cam layan anak ramai. Lasak bonar dia skrg nieh. Dah bsr, dia tido siang pun kejap2 jer... Kdg2 tu kite baru nak join dia landing, dia dah bgn lak. Asal celik jer mata, mula ler dia merayap lawat tapak umah. Haihh!! B'silat aku sorg2 time laling tak der.

Esok, Najmi akan genap omo 8 bulan. Hurmm... kejap jer rasanya. Riba dia pun dah penuh peha kita dah. Rasa cam baru jer pas lahirkan dia. :) Semoga Najmi menjadi anak yang soleh yer sayang..

Skrg nie dah makin bijak. Kalo org dah b'siap lawo2, pakai tudung & smart2 sume, dia nak b'dukung jer... Kalo letak bwh dia melalak. Pas kat org yg pakai bj biasa dok umah, lg ler dia tak nak. Kecik2 dah tunjuk dah... haihh!!

Pape pun, esok ler tepek gambo. Arinie tak bwk lak cameranye... :P





'