::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, September 28, 2009

Aidilfitri 2009

Nak tepek gambar raya sekeping2, cam banyak sgt lak. Jadi gune slide jer keh! Nie pun masukkan yang terpilih jer... Enjoy viewing!!









'

Al-Fatihah

Sampai opis jer pagi nie, dapat berita tentang studentku excident semasa on the way nak balik institut. Sepasang, yang perempuan meninggal, yang lelaki koma. 50-50 utk hidup sebab organ dalaman dah rosak. Terkedu sekejap. Kedua-dua pelajar aku kenal & pernah ajar. Kata kawan2 arwah, kereta satria, bertembung dengan trailer. Nak potong trailer, tak lepas. Terperosok bawah trailer. Student lelaki yang drive, yang perempuan dok sebelah. Excident di Merapoh. Muka arwah memang dah tak nampak rupa. Tak tau nak kata apa dengar berita nie. Sedekahkan Al-fatihah buat Nurul Akhmar Binti Maishor & takziah buat keluarga. Aku doakan & berharap semoga, Muhammad Hafiz Bin Che Abd Aziz semakin sembuh.. Amin....








'

Thursday, September 17, 2009

Sesi menggantung kad raya..

Terima kasih pada rakan2 bloggers yang sudi bagi kad raya nie. Mekasih banyak2. Semoga persahabatan kita kekal terjalin miskipun di alam siber. Nie adalah antara kad-kad raya yang sempat ditepek.


































'

Wednesday, September 16, 2009

Ucapan dariku..



Kak Limah berjoging memakai kebaya
Pinggangnya ketat hatipun sedih
Waktu yang sesuai untuk bergaya
Janganlah sampai berlebih-lebih

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakrapan

Cincin disarung hati berdebar
Jari nan lembut wajah terhias
Ramadhan di sambut penuh sabar
Aidilfitri di sambut dengan meriah

Saidina Affan menyusun kata
Tutur peri yang aulia
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia

Anak mak itam main polis sentri
Menantunya plak main buai
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir jer.. Batin tu.... isshhhh.... tak sesuwaiii!!!





'

Tebaran menjadi!!

Akhirnya, tebaranku ini menjadi jua.. Nie kali ke-3 buat roti jala. Pes taim buat, hancusss... Nak buat roti jala, jadi lempeng lak. Masa tu, tahun lepas. Dengan perut memboyot ngandung Najmi, punyer ler gigih nak buat. Siap sms kat laling, soh beli acuannya pas balik keje. Lalingku tu pun pi ler singgah kedai belikan. Dapat jer acuan roti jala tu, basuh2, terus menebar. Cisss... cis... cis... Tebaran tak berjaya lak. Dah ghuper lempeng. Bile dah jadi lempeng, cam dah malas lak nak buat.

Kali kedua, minggu lepas kot.. Tapi dah ruper jala tersimpul lak. Haih!! Tak kire... tak kire... nak jugak! Dah macam dialog dalam citer katun sang kancil dengan monyet lak.. yang monyet degil nak makan cili tu.. Tapi laling kata, ok ler nie... rasa pun sedap. Lagi sedap daripada beli. Tengok, abg memang selalu makan banyak nie. Dah masuk perut, tak nampak dah jala-jala tu.. Ala... nak amik ati ler tu..

Semalam, cube lagik skali. Dengan lafaz bismillah... Wah!! Jadi arr.... Seronok giler kentang rasanya. Hu hu hu... malu jap. Orang lain mesti dah tak heran dah... cam aku yang babun jakun nie, rasa seronok sangat dah ler dapat buat roti jala nie. Tengok orang yang jual tu buat cam syok jer dia lenggok-lenggokkan tangan menebar jala.



Nie ler ruper roti yang berjaya ditebar. Nie masa mula-mula buat. Cepat-cepat snap gambo. Kang dah tindih banyak-banyak, dah huduh lak rupenye. Walopun tak selawo mana, tapi aku dah rasa bangga giler babas macam dah menjadi. Ok ker erk? Kalo orang kata tak ok pun, aku tak kire. Bagi aku dah ok ler nie. Jala roti nie, kene diperhalusi lagi kan? Gulungan tu pun kene praktis lagik. Hmm...



Sedia untuk dijamah rakus . Makan dengan kari mincemeat + kentang. Well... as usual, kari tanpa santan okeh! Bab present, memang fail. Tak reti nak present lawo2. Letak gini jer ler..

Tanya laling. Ok? Ok! Sedap? Sedap! Pass? Pass! Boleh kawen? Boleh! Soklan yang biasa aku tanya kalo try resepi baru atau berjaya buat sesuatu.
Kali nie buat lebih skit. Minggu lepas cam tak puas jer makan. Kali nie buat, amik ko.. 2 cawan tepung. Makan berdua jer. Tapi yang herannya, abis lak tu. Aku ada bela jin toncet ker?




'

Tuesday, September 15, 2009

Sekot pertama. Huh... baru satu?

Malam tadi baru start projek haram kuih raya. Hu hu hu... Orang lain dah berbalang-balang, berjenih-jenih, den nie baru dapat buat sejenis. Mulanya agak kemalasan lar jugak nak membuat tapi laling kata, dia leh tolong buat skali. Najmi pun dah lolap dah, leh ler dia tolong tengok . Bagus tul laling nie.. Dia yang kuarkan peralatan sume, siap bersila nak nunggu serahan tugas. Mekasih yer laling... I lebiu lah!! Muah.. muah.. muah..




Dah siap bancuh. Kismis gune sket jer... sebab nak jimatkan kismis pes taim buat sekot konpleks cenggini. Nak test merket dulu lar kan.. Sebelom nie tak letak pon. Gune konpleks semata-mata jer..




Acara tepek menepek nie diserahkan pada laling memandangkan kemahiran terendam beliau aku kene gentel tepung tu bulat-bulat, laling lak lar yang kene buat tugas nie.



Keadaan mangsa sebelum kejadian



Keadaan mengerikan mangsa semasa kejadian.



Baru tahun nie rasmi oven baru. Hadiah kawen nieh. Dah 2 tahun lebih dok dalam stor jerk sebab selalu nak jimat letrik buat kat umah mak jer. Kat umah mak, Herol suke nolong. Tu pun dah sebok tanya, bile nak balik buat kuih raya skali. Yer ler, tak dapat nak cuti awal. Kene ler buat kat sini jer..



Selepas siap dibakar. Huh! Penuh cup tu. Setembun dah macam yang tukang buat. Rasanya memang mabeles lar... itu tak dapek nak dinafikan lagi ler kan.. tak hingat dah resepi nie amik kat mana. Tapi terima kasih lar banyak-banyak. Tiap-tiap tahun memang tak missed buat sekot konpleks nieh cume kali nie ada kelainan sket. Ada taruk kismis.

Malam nie pun buat sekot yang sama. Malam tadi test merket, nak tau camner rasanya letak kismis. Lagipon sekot nie dah kurang kuantitinya sejurus selepas siap dibakar. Tak tau lar makhluk mana yang makan. Najmi ngigau tengah malam bangun makan kot!





'

Tuesday, September 8, 2009

Menu sahur pagi tadi

Rasanya... nie pes time buat n3 tentang menu makanan. Hmm... yer ler kot... rasanya nie pes time. Menu sahur pagi tadi, kari ayam + kentang & telur dadar. Cukup lar 2 menu tu jer... yang nak makan pun 2 orang jer. Pagi2 buta nie, makan tak banyak pun.



Sajer nak buat n3 nie psl kari tu ler... Apa yg specialnyer? Tak der ler special sgt. Tapi pes time masak kari tak letak santan. Malas nak kuar beli santan. Masak lepas isyak sbb berbuka tu makan bihun sup. Lagipun nak jugak ler test, apa rasanya masak kari tanpa santan. Biasa tengok resepi jer, kali nie try buat lak.



kemalasan nak present lawo2. Letak dalam mangkuk gitu jer..

Hmm... rasanya ok lar jugak... tu pun buat tak pekat, tak cair. Sedang2 jer... Tp rasa karinya memang mabeles jgk lar... (puji sendiri lak). Saper yang nak try tu, leh ler cuba buat. Caranya sama jer cam nak buat kari biasa tu cuma tak letak santan jer... yg penting, kurang kolestrol sbb tak der santan. :)





'

"CUTE SLEEPING BABY CONTEST"




Semalam ada blog walking... main terjah jer blog saper2 pun. Ada terjumpa contest nie. Jadi, nak join lar.. sajer jer... menang @ tak.... adat lar kan... sajer jer menjoinkan diri bagi memeriahkan lagi contest & dpt mengeratkan lagi silaturahim sesama blogger.


"CUTE SLEEPING BABY CONTEST" nie bermula dari 03 Sept 2009 hingga 18 Sept 2009. Hadiah menarik & istimewa bakal diterima oleh pemenang & 5 penerima saguhati istimewa. Contest nie dianjurkan oleh Baiti @ Mizz Zizee. Jom kite tengok syarat-syarat penyertaan.


Syarat penyertaan :

1. Penyertaan terbuka kepada semua para2 ibu n blogger..

2. Perlu lah menjadi FOLLOWER
Love My New Life dan add my link nie di bloglist anda --> Done.

3. Buat entry contest bersertakan 1 gambar ur baby anda yang sedang tidor yang paling cute,chomel sekali... --> Done.

4. Terhad untuk satu penyertaan sahaja (kang rabun juri nk pilih pemenang..huhuhu) dan umur bayi ketika itu hendakla dalam lingkungan usia 3 - 12 bulan. --> Done.

5. Perlu disertakan dengan NAMA BABY, BIRTH DATE, PLACE OF BIRTH & NAMA IBU --> Done.

6. Kemudian add banner contest kat side bar beserta ngan link contest nyer skali --> Done.

7. Nyatakan skali aper yang special tentang blog
Love My New Life --> Done.

8. Sila tinggal kan link peyertaan anda di comment yerk.. --> Done.


Apa yang specialnya tentang blog Love My New Life adalah blog Baiti banyak info tentang pengetahuan parenting & suka baca cerita Baiti tentang baby Sheena. Baiti juga mempunyai ramai kenalan.

Banyak sebenarnya gambar tido Najmi. Macam2 posisi ada. Macam2 aksi dia buat. Tapi... rasanya, nak pertaruhkan lar gambar yang nie.... Gambar nie diambil masa dia tido dlm kete. Umur dia waktu nie 7 bulan lebih. Ops.... jgn salah faham.. Najmi tido memang camnie.. mata terbuka skit. Budak baik ler katakan...

NAMA BABY : Muhammad Najmi Muhaimin Bin Ezdyhar Safareen
BIRTH DATE : 4/12/2008
PLACE OF BIRTH : Hospital Sungai Buloh, Selangor
NAMA IBU : Siti Norshaniah Binti Rohani


Jadi... bagi kawan-kawan yang belum menjoinkan diri, moh ler kite beramai2 join contest nie. Terima kasih pada penganjur contest, Baiti. Kalau ada yang tak cukup syarat, Baiti bagitau akak key...





'

Friday, September 4, 2009

Najmi dah 9 bulan..



Arinie, Najmi dah genap 9 bulan. Lagi 3 bulan Najmi dah setahun. Sekejap jer masa berlalu. Umo pun dah makin byk.
Sekarang Najmi dah makin ok menyusu. 2 bulan lamanya dia susah nak minum susu tp skrg dah ok seperti biasa. Alhamdulillah...

Sekarang nie Najmi dah makin aktif. Celik jer mata, dia akan cari port2 utk berdiri termasuk lar mangsa2 yang tgh terbaring dpn dia. Nak tau tanda dia dah bangun dari tido, akan kedengaran bunyi lidah dia. Camner erk nak cakap.. dia bunyi2kan lidah dia tu. Berkelak-kelak bunyi dia buat. Mana dia blajar ntah. Dok sajer main2 pun dia bunyi2kan lidah dia tu. Hurmm..



Dan kalo nak tau, Najmi paling suke tgk iklan lagu tema tv3 tu. Ala... kalo sebelum start berita, akan ada lagu tu. Lagu Inspirasi Hidupku. Kalo tgh main menan dia, dia leh benti utk dgr & tgk iklan tu. Pernah jgk sajer2 block dia dari tgk, memusing2 kepala dia nak tgk tv jgk. Ha ha ha... mama dia mmg suke buat camtu. :P

Skrg nie suka berdiri dan berpaut2. Kalo dah berdiri, takut2 skit nak duduk balik. Kene carik tempat nak pegang baru ler dia berani. Dah mula bertatih skit2.. Tak lama lagi, dah leh jalan ler najmi mama nie.. waaa weeee...








'