::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, October 5, 2009

Najmi dah 10 bulan. :)







Semalam, genap dah umo Najmi 10 bulan. Dah besar dah bujang mama nieh. Ari sabtu tu plak, dia dah mula nak demam. Hurm... asal nak genap bulan jer, Najmi mesti demam.

Demam dia b'ulang2. Cian Najmi. Selera pun tak der. Minum susu sket jer.. Bagi bubur nasi pun tak nak. Ptg sabtu tu buat rati jala. Dia nak plak makan. Satu gulung habis dia makan. Makanan org tua dia nak plak... bubur dia, dok geleng2 kepala jer kalo kita sua kat dia. Tapi air masak dia mmg byk minum. Ok ler tu kan... byk minum air masak, kuar ler panas badan dia tu..



Budak baek benti merangkak jap, tgk tv



Perasan lak org amik gambo dia


Dalam kol 4 ptg lebih camtu, dia merengek2 time tido. Pastu nangis2. Serba tak kene. Bagi air tak mo, dukong tak mo, baring ateh riba pun tak mo. Pegang badan dia, panas balik. Tak selesa lar tu.. Nak bagi ubat, time2 dia camtu, mmg tak boleh. Kang disemburnye balik. Amik ubat montot tu, trus bagi satu das... Tak sampai stgh jam camtu... dah dah mula berpeluh. Dah mula main cam biasa.. Try bagi bubur, ok... dah nganga jer cam anak burung.
Kununnyer nak bwk Najmi gie Fun Fair malam tadi. Tapi dah demam dia blom nak kebah... kene hold lar dulu keh.. bkn per.. sajer nak bwk jejln. Baby bsr nie kan suke tgk lampu warna warni tu... Nnt bwk gie mana2, tak der ler jakun sgt kan...



Sejak raya aritu, Najmi dah mula pandai 'babai' kat orang. Sebut jer babai, dia lambai2kan tgn dia. Time dia excited sgt, dia lambai dua2 blah tgn sekaligus. Hu hu hu..

Dan plak... dah paham kalo kita marah dia. Sebut jer... "Amboooiiii...." dia dah cebik2 mulut, mata dah bergenang jer... tapi blom nangih lagik. Kembang kempis idong dia tahan nangis. He he he.. nampak come jerk.

Masa beraya umah jiran + tgk baby(lahir raya pertama) semalam, Najmi nie pantang tgk baby, mesti nak kacau. Dkt nursery pun dia mmg suke buli baby baya dia. Dah tak larat nak larang dia. "Haaiip!!" kat telinga dia... terus dia diam terlentok kat bahu... kunun2 takut ler tu... dah kene marah.. tapi tak lama... seminit dua camtu, dia nak mengaco balik.. Hmm.... Najmi... Najmi..

Najmi jgk dah cekap naik tangga.. naik jer ler... tu pun perasan masa kat umah mak masa raya. Best jer dia merangkak terus ke tangga & naik satu-satu. Ikut belakang dia, dia naik sampai ler ke atas.. Seb baik ler umah tak der tangga.. kalo tak, hari2 dia excercise kat tangga tuh.





'

4 comments:

NuR Pu3 said...

olololo anak teruna maklong sorang ni.... xlama lagi ensem lah tu ;)

nza said...

ank2 gitulh..nk brubah bln pn demam, nk jln pn demam...mamanya kena byk le brsabar....

mamalieyna said...

hepi 10th month to najmi! la ciannyer demam jugak ee,huhu..moga cepat baik demamnye ye..asal alih bulan je demam ye, siannye..

cintaKusayangMu said...

adeh..nsb baik umah k.sha xde tngga..klu x...abis la akk yg kurus turun naik tngga je...najmi maintain cute..hahahha