::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, September 3, 2010

Apa patut dibuat??

Pernah jadi tak perkara nie pada diri sendiri?

Camnie.... kat depan umah, ada surau.
Cam biasa lar, kalau masuk wkt tu, dah tentu ler ada orang azan kan.
Aritu, pas sahur, tgg lar orang azan subuh..
Mula-mula, org surau tu pasang kaset org mengaji.
Bila dah masuk wkt, dia azan ler..

Pastu, terdgr cam dia skip "Marilah sembahyang"
Selepas "Aku naik saksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah",

dia trus laungkan azan "Marilah menuju kejayaan"
bila dah skip, dia dok ulang tu sampai 4 kali

Memula dgr, cam.... eh... aku silap dgr kot..
maklum ler.... masa tu cam rasa ngantuk skit.
pastu tanya laling, ada dgr tak?
Tapi dia tak perasan.
Maghrib lak, dgr lagi...

Hmm.... memang sah!
Skrg nie selalu dgr tiap2 subuh & maghrib
memandangkan waktu2 lain, masih kat opis.
Tu pun baru terperasan dalam minggu lepas
Tapi.... tak kan tak der saper yang perasan?
Pelik gak... Wkt terawih, ramai jgk yg pegi
Tak kan tak perasan masa azan isyak?

Nie blom pernah lagi terjadi..
Nie pes taim dgr...
Nak pi tegur pun, tak tau dan tak kenal sapa
Dari suaranya, cam umur dalam lewat 30an atau awal 40an
Laling pun serba salah
Nak cakap pada sapa?
Kang tersalah orang lak...
Terkena lak pada orang yg azan tu

Tapi kan... ada pape hukum ker erk kalau kes2 camnie?



3 comments:

nza said...

bab2 camni xleh dibiarkan..ttp pelik gak kali ramai jemaah boleh xtrperasankn sha......xpn hubby sha kena lak slow talk dgn sapa2 yg kiranya org2 ckuat kt situ utk smpai2kn.....

mamalieyna said...

herm..mmg kena bgtau tu..camno leh org tak perasan ye..! eina sejak pindh n ada surau bwh umah ni, ada la 2,3 kali en suami azan sblm tarawih..risau je tkt terskip/tersalah ..first time dia mengazan kt sini kan, mana tau tergugup sampai lupa ke..hehe..seb baik..ok je..herm..mmg kena slow talk la..takkan nak biar pulak!

bintangku said...

nza & mamalieyna :

tu lar.... kene inform jgk tu... ntah ler brp lama dah tu, selama nie tak perasan pun.