::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, July 21, 2011

Air Ketuban banyak??



Mgg nie mama dah 30 minggu. Semalam gie buat checkup cam biasa. Spt biasa, 7 bln kene buat scan. Mulanya, nurse cek perut... ok, kepala baby kat bwh. Nurse tu pun kata "perut akak nampak besar lar...". Yess.... mmg kandungan kali nie terasa besar skit dr sblm nie w/pun baru 7 bulan. Cam tgg ari jer... nak jln pun kdg2 cam tak larat.

Then, doc scan. Doc kata "air ketuban u banyak lar... dah minum air gula? Nnt u kene minum air gula". Gulp??? Air gula? *pengsan* Isk... blom pernah lagik kene minum air gula. Tp tak kisah lar... harap tak der pape lar w/pun doc detect AFI byk. Kembar air kot?

So... dgn rasminya, mlm nie kol 10pm kene start posa. Pg esok kol 8 gie klinik minum air gula. *pengsan*. Tak leh bygkan rasanya mcm mana nnt. Biasa tgk org minum tp kali nie mama lak kene minum.

Ada jgk google bab2 air ketuban byk nie. Ada yg +ve, ada yg -ve. Mama harap2kan sgt yg +ve. Biar lar kene test pape pun, minum itu ini asalkan baby tak der pape masalah.

ermm.... lebih tak bleh, kurang pun tak bleh erk air ketuban nieh..


'

5 comments:

Um!3 4n!$ said...

cian dia, dont wOrry ok?

Elly & Emmy said...

hope semuanya ok belaka.. hehe.. dpt juga merasa air gula tu.. jgn pengsan dah laa..:P

mamalieyna said...

waah dh 30weeks yee...tak lama je dah..hee~ take care~

oooh gitu eh, eina pun baru tau psl air ketuban tokleh byk eeh..hope yg +ve aje..

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Salam kenal. Saya ada pengalaman dengan air ketumban banyak masa mengandungkan anak ke 2. Apa pun nasihat saya jaga kesihatan dan pastikan dr buat pemeriksaan sepenuhnya. Doa banyak2 padaNya agar dimudahkan semuanya.

NzA said...

masa pregnant angah akak kena kencing manis so every week kena p telan air gula yg pekat likat tu...rasa nk trmuntah, nk pensan n nk trberanak rasanya...hu.hu.hu...

moga xde apa2 sha...InsyaAllah...