::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, November 10, 2011

Muhammad Najdi Mustaqim



Alhamdulillah... mama dah selamat bersalin
di Hospital Sg Buloh
pada 26 Ogos 2011
tepat jam 6.15 ptg
baby boy seberat 2.5kg

mama bersalin awal sebulan dari tarikh jangkaan
due date sepatutnya 26hb September
tapi kalo ikut minggu, dah genap 9 bulan
sbb masa bersalin, 35 minggu 6 hari
erm... tak paham lah..
tak kisah lar...
janji selamat..

Masa kat wad
tak dpt jumpa Najdi lagi.
Masa nurse bwk mama ke katil wad
dah pukul 10 lebih... malam

Tanya nurse
dia kata, baby ada kat wad nicu
Mama baring jer...
doc tak bagi byk bergerak
pg esoknya baru dia dtg cek
dan nak cabut tampoon.. hu huhu

doc bgth
mama kurang darah
mama tgk, ada 2 botol air kene masuk
tergantung jer kat tepi katil
tgn mama nie cam dah sejuk jer
doc kata lagi, kalo darah kurang
kene masukkan darah lak

mama nie jenis mls byk citer
tak tanya byk
iyakan jer lar..

esoknya pun tak dpt jumpa baby lagi
mlm kedua baru nurse antar baby
itu pun dah pukul 10 lebih jgk... malam
dia antar skali ngan 1 lampu
kene kuning daa...

tak leh nak bedung masa nie
kecik jer..


Kita raya ari selasa kan?
Ari selasa baru mama dpt balik
kalo tidak, kene tahan sbb baby kene kuning
masa ari ahad, mama dah ok
pg isnin, doc pediatrician amik darah najdi
ptg tu, ingatkan ada khabar gembira
rupanya kene tambah lg 1 lampu
kuning najdi tinggi
jadi, mlm raya mama bermalam lar kat wad
bersama baby najdi
hu hu hu

pg raya cek darah najdi lagi
tghari tu, doc dtg bgth
darah dia dah ok tp still ada kuning lagi
Alhamdulillah....
kebetulan masa tu asben & mak ayah sume dtg nak melawat
seronok diorg sume dpt tau
mama & baby najdi dah blh discharge
terus balik bwk baby najdi lar...

w/pun dpt blk umah
doc pesan, bagi najdi minum byk susu
jgn bg dia tido jer
supaya kuning dia sembuh

masa nie mama tgh berkemas
nak balik
baby najdi nie tak berapa pandai isap susu
terpaksa lar guna botol

boleh nampak lagi kuning
masa nie dah ada kat umah


lama najdi kene kuning
masa nurse dtg umah pun dia still lagi ada kuning
kira2 2 minggu jgk lar
bwk najdi ke klinik pakar kanak2
doc amik darah
doc kata kuning dia tinggi tp tak perlu masuk wad
bykkan bagi susu badan jer
Alhamdulillah...
masuk minggu ke3, kuning dia dah beransur sembuh



gambar terkini Najdi

kesian.... kene buli ngan Pak Su
pose utk bergambar
isk... isk... isk...
cam terseksa jer Najdi

2hb nov baru2 nie
najdi kene cucuk utk umur 2 bulan
berat dia masa tu 5.3kg
wah..... mencanak naik!
Alhamdulillah...
bln lps cuma 3.5kg, naik sekilo jer

sejak2 dah ada adik nie
makin ligat dia
selagi belom tido
tak reti penat langsung
mama dia lak yg penat tgk

Thursday, November 3, 2011

Kronologi bersalin

time mkn, terus mkn
tak nak cam masa sakit nak bersalin najmi
sakit smpi tak nak mkn
takut nnt tak der tenaga nak bersalin
mak ayah dtg ptg tu,
laling blk sg buloh pas keje ptg tu
dia lar kene amik najmi kat taska

mlm tu, sakit tak brp kuat
boleh tido lagi
yg tak tahan klu kene induce nie
sbb slalu kene seluk
huuu.... tak ske betol! sakit!

Pg esoknya, dlm kol 7 camtu,
ada doc pompuan cina dtg cek
dia cek, baru 2cm

kul 9 lebih, ada doc lelaki cina lak dtg cek
nampak cam dia dah pro jer sbb ada bwk assistance, doc jgk
dia seluk (ganas sey....) dah 3cm
yg mana dah 3 cm ke atas, dia suruh masuk bilik bersalin trus
nurse bagi ubat utk berak sume... dah settle kemas beg sume
Kul 10 lebih masuk LR

dok ler bertapa kat dlm bilik tu sorg2
sblm tu dah siap bgth dah kat sume, kene masuk LR
sekian lama dok dlm LR tu
sakit dah mula terasa
makin lama makin kerap
berhempas pulas thn sakit,
kol 5 ptg camtu, ckp ngan nurse
blh bagi epidural tak? dah tak larat nie
penat sgt2
nurse tak bagi lak
dia seluk2, pastu dia suruh push
tgn dia dok dlm dia suruh push lak

pastu dia amik mcm2 peralatan
kebetulan, doc lak masuk
dia ckp ngan doc tu, dah fully
pastu mula lar cam kelam kabut skit
amik tu amik nie, sorg lg nurse pggl laling
masa tu ari jumaat, pas solat jumaat laling tgg kat luar
dia masuk, masa tu mama dah 2x push
tp baby still tak kuar
dah sekuat ati mama teran tapi....

Doc ckp ngan laling,
wife u pandai teran tapi dia dah penat
i t'paksa guna alat sokongan
klu tak baby u lemas

then doc suruh laling tunggu kat luar
klu tak guna alat2 sokongan nie
laling boleh tgk wife bersalin
doc ckp ngan 3 org nurse yg ada
forceps!!
Dgr jer dia kata forceps, adoiii
tak bleh nak kata apa dah
mmg tak bermaya dah masa tu
penat sgt! susah ati pun ada

Mata pejam jer, takut nak tgk alat2 doc pakai
tp dgr lar bunyi cam besi berlaga2
pastu doc ckp, jgn teran dulu yer..
masa tu dia masukkan forcep
then, dgn lafaz bismillah, mama teran

sedar2 jer, doc letak baby atas perut
masa tu, ilang trus rasa sakit contraction
lega sgt bila tgk baby
dah sebut jantina baby, nurse bwk ke tmpt lain
pastu mama terus pejam mata
melepaskan kepenatan
doc buat apa pun mama diam jer
dah tak larat sgt
sakit masa menjahit tp mama pejam jgk mata
dah siap tu, rasa lapang dunia
dah rehat lama tu
celik mata tgk jam, pukul 8 lebih
nurse bwk makan mlm
mama mkn nasi jer
lauk pauk mama tak sentuh
sbb lauk & sayur yg tak boleh dimkn
minum air, boleh terasa bibir kering kematu
hu hu hu

masa tu mama harap baby ok
yer lar.... guna forceps
mcm2 boleh jadi

dah prepare mkn time sarapan
tapi dah lama sgt sakit
tgg jalan buka
tak der tenaga jgk dibuatnya
nak buat camner kan...
tapi bila dah nampak baby w/pun sekejap
ilang rasa penat & sakit tu
:)

bersambung



Salam November..

Salam ari khamis!!
Lamanya tak bersiaran..
3 bulan kot tak update blog..

Mama baru start keje lps maternity leave
Lps deepavali aritu dah start keje

Byk benda nak citer...
Tp tak kesampaian nak citer sblm nie
Tapi arinie nak citer sume..

masa hari kedua puasa bln posa aritu,
kene thn wad kat hospital banting
sbb? Kan aritu ada citer, air ketuban byk
Pastu, air ketuban leaking lak

Mulanya, masa bgn sahur tu, terasa cam ada air kuar
dah mula riso.. eh? Air ketuban ker?
kuar skit2 masa tu
pastu, kebetulan aritu jgk kene gie checkup
pakai ler pad sbb air still kuar skit2
tapi makin kerap air kuar
meleleh2 jer... sampai penuh pad.
Kira boleh diperah ler

sampai klinik, bgth kat nurse
jadi, tak yah ler tgg giliran lama2 sgt
cpt jer kene pggl
masa dok kat kusi,
dgn kusi2 basah
isk..... dah riso nie
sakit tak, apa tak tp air dok kuar jer
baby gerak ok.

Tp bila doc check, jln tak buka pon!
Masa tu baru 32 weeks
So kene ler dok wad.
dari klinik tu trus kene antar spital banting
naik ambulan lak tu
cam serius jerk
masa tu laling half day
sbb pg tu dia kata tak sedap ati
seb baik laling temankan gie klinik
dia ikut dari blkg

Mkn tido mkn tido
kene rehat jerk kat spital
tp rasa psycho jgk
org lain sakit nak bersalin kuar masuk
tgh2 mlm or pg buta dgr baby nangis
yer ler, bilik bersalin dkt jer

Cian najmi, dok tanya mama mana
Masa mama dok kat wad, dia dok umah nenek
Jumpa time waktu melawat jer

masuk wad ari selasa
ari sabtu dah kuar
sbb masa tu air dah mula stop utk 24 jam
setiap kali nak tukar pad, kene tunjuk kat nurse
Mmg lar malu tapi diorg nak tau still leaking @ tak

dah dpt blk tu, mula lar...
kene kuarantin oleh laling
sume keje tak leh buat
kat opis pun keje duduk jer
tiap2 ari mak mertua bagi makanan utk berbuka
yg beli pun ada jgk, singgah time2 blk keje tu
hari2 laling & najmi gie umah mak amik lauk pauk
sbb mak mertua msk lebih
tima kasih mak..

dah kuar hospital banting tu,
tiap2 mgg kene gie checkup & test darah
doc takut kene jangkitan kuman
memandangkan dah leaking
so far ok, Alhamdulillah...

doc bgth...
sbb 1st deliver dah operate
utk yg 2nd nie, mama deliver normal skalipun
hospital banting kene transfer mama ke hospital klang
yer ler, hosp banting kecik jer
pape hal, diorg tak nak tanggung risiko
annddddd.... mama kene paksa bersalin pd 36 weeks

Paksa bersalin? Induce? Kat hospital klang?
Ckp ngan doc tu, klu mcm tu, saya nak refer ke hospital sg buloh
senang, dkt skit ngan umah mak ayah
nak balik pantang pun tak jauh sgt berbanding dari klang
Doc pun bagi ler refer letter

Bwk gie hosp sg buloh
ingat lagi.... hari pertama pegi 22 ogos, ari isnin,
nurse tarikh utk jumpa doc
sbb ari isnin tu utk sakit puan jer
kene jumpa doc, 25 ogos, ari khamis
jumpa lar doc khamis tu
tp.... minggu tu, air dah mula kuar balik start ari minggu lagi
tp skit2 jer... takmo gie klinik
takot kene tahan wad... :P

masa jumpa doc tu, bgth trus kat doc
ada leaking balik
doc check tgk, dia kata
"masuk wad, ptg nie masuk ubat, esok boleh bersalin"
Haaa????? Ingatkan arinie amik tarikh utk "serah diri"
rupanya arinie dah kene "serah diri"?

Ckp ngan doc tu, tak boleh balik dulu ker?
saya dtg sorg jer nie..
doc kata tak boleh, kene masuk wad
jadi, inform ler mak ayah & laling
Dah mmg prepare dah klu2 kene tahan aritu
jadi, brg2 sume dah prepare dlm keta

Mulanya katil penuh
duduk lar kat tempat menunggu kat wad bersalin tu
tp sbb mama nie kes special skit
yg mana kene induce @ operation tu,
dpt lar katil dulu
pukul 5.25 ptg, 25hb ogos
doc masukkan ubat
10 minit pastu, dah mula rasa sakit

bersambung...