::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, November 3, 2011

Kronologi bersalin

time mkn, terus mkn
tak nak cam masa sakit nak bersalin najmi
sakit smpi tak nak mkn
takut nnt tak der tenaga nak bersalin
mak ayah dtg ptg tu,
laling blk sg buloh pas keje ptg tu
dia lar kene amik najmi kat taska

mlm tu, sakit tak brp kuat
boleh tido lagi
yg tak tahan klu kene induce nie
sbb slalu kene seluk
huuu.... tak ske betol! sakit!

Pg esoknya, dlm kol 7 camtu,
ada doc pompuan cina dtg cek
dia cek, baru 2cm

kul 9 lebih, ada doc lelaki cina lak dtg cek
nampak cam dia dah pro jer sbb ada bwk assistance, doc jgk
dia seluk (ganas sey....) dah 3cm
yg mana dah 3 cm ke atas, dia suruh masuk bilik bersalin trus
nurse bagi ubat utk berak sume... dah settle kemas beg sume
Kul 10 lebih masuk LR

dok ler bertapa kat dlm bilik tu sorg2
sblm tu dah siap bgth dah kat sume, kene masuk LR
sekian lama dok dlm LR tu
sakit dah mula terasa
makin lama makin kerap
berhempas pulas thn sakit,
kol 5 ptg camtu, ckp ngan nurse
blh bagi epidural tak? dah tak larat nie
penat sgt2
nurse tak bagi lak
dia seluk2, pastu dia suruh push
tgn dia dok dlm dia suruh push lak

pastu dia amik mcm2 peralatan
kebetulan, doc lak masuk
dia ckp ngan doc tu, dah fully
pastu mula lar cam kelam kabut skit
amik tu amik nie, sorg lg nurse pggl laling
masa tu ari jumaat, pas solat jumaat laling tgg kat luar
dia masuk, masa tu mama dah 2x push
tp baby still tak kuar
dah sekuat ati mama teran tapi....

Doc ckp ngan laling,
wife u pandai teran tapi dia dah penat
i t'paksa guna alat sokongan
klu tak baby u lemas

then doc suruh laling tunggu kat luar
klu tak guna alat2 sokongan nie
laling boleh tgk wife bersalin
doc ckp ngan 3 org nurse yg ada
forceps!!
Dgr jer dia kata forceps, adoiii
tak bleh nak kata apa dah
mmg tak bermaya dah masa tu
penat sgt! susah ati pun ada

Mata pejam jer, takut nak tgk alat2 doc pakai
tp dgr lar bunyi cam besi berlaga2
pastu doc ckp, jgn teran dulu yer..
masa tu dia masukkan forcep
then, dgn lafaz bismillah, mama teran

sedar2 jer, doc letak baby atas perut
masa tu, ilang trus rasa sakit contraction
lega sgt bila tgk baby
dah sebut jantina baby, nurse bwk ke tmpt lain
pastu mama terus pejam mata
melepaskan kepenatan
doc buat apa pun mama diam jer
dah tak larat sgt
sakit masa menjahit tp mama pejam jgk mata
dah siap tu, rasa lapang dunia
dah rehat lama tu
celik mata tgk jam, pukul 8 lebih
nurse bwk makan mlm
mama mkn nasi jer
lauk pauk mama tak sentuh
sbb lauk & sayur yg tak boleh dimkn
minum air, boleh terasa bibir kering kematu
hu hu hu

masa tu mama harap baby ok
yer lar.... guna forceps
mcm2 boleh jadi

dah prepare mkn time sarapan
tapi dah lama sgt sakit
tgg jalan buka
tak der tenaga jgk dibuatnya
nak buat camner kan...
tapi bila dah nampak baby w/pun sekejap
ilang rasa penat & sakit tu
:)

bersambung



2 comments:

NzA said...

kenangan bersalin amat indah w.pn masih terasa perit....
Apapun TAHNIAH!!!!!

bintangku said...

time kasih kak... :)

w/pun sakit masa bersalin tapi masih lagi teringin nak tambah ahli keluarga.. :)