::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, November 10, 2011

Muhammad Najdi Mustaqim



Alhamdulillah... mama dah selamat bersalin
di Hospital Sg Buloh
pada 26 Ogos 2011
tepat jam 6.15 ptg
baby boy seberat 2.5kg

mama bersalin awal sebulan dari tarikh jangkaan
due date sepatutnya 26hb September
tapi kalo ikut minggu, dah genap 9 bulan
sbb masa bersalin, 35 minggu 6 hari
erm... tak paham lah..
tak kisah lar...
janji selamat..

Masa kat wad
tak dpt jumpa Najdi lagi.
Masa nurse bwk mama ke katil wad
dah pukul 10 lebih... malam

Tanya nurse
dia kata, baby ada kat wad nicu
Mama baring jer...
doc tak bagi byk bergerak
pg esoknya baru dia dtg cek
dan nak cabut tampoon.. hu huhu

doc bgth
mama kurang darah
mama tgk, ada 2 botol air kene masuk
tergantung jer kat tepi katil
tgn mama nie cam dah sejuk jer
doc kata lagi, kalo darah kurang
kene masukkan darah lak

mama nie jenis mls byk citer
tak tanya byk
iyakan jer lar..

esoknya pun tak dpt jumpa baby lagi
mlm kedua baru nurse antar baby
itu pun dah pukul 10 lebih jgk... malam
dia antar skali ngan 1 lampu
kene kuning daa...

tak leh nak bedung masa nie
kecik jer..


Kita raya ari selasa kan?
Ari selasa baru mama dpt balik
kalo tidak, kene tahan sbb baby kene kuning
masa ari ahad, mama dah ok
pg isnin, doc pediatrician amik darah najdi
ptg tu, ingatkan ada khabar gembira
rupanya kene tambah lg 1 lampu
kuning najdi tinggi
jadi, mlm raya mama bermalam lar kat wad
bersama baby najdi
hu hu hu

pg raya cek darah najdi lagi
tghari tu, doc dtg bgth
darah dia dah ok tp still ada kuning lagi
Alhamdulillah....
kebetulan masa tu asben & mak ayah sume dtg nak melawat
seronok diorg sume dpt tau
mama & baby najdi dah blh discharge
terus balik bwk baby najdi lar...

w/pun dpt blk umah
doc pesan, bagi najdi minum byk susu
jgn bg dia tido jer
supaya kuning dia sembuh

masa nie mama tgh berkemas
nak balik
baby najdi nie tak berapa pandai isap susu
terpaksa lar guna botol

boleh nampak lagi kuning
masa nie dah ada kat umah


lama najdi kene kuning
masa nurse dtg umah pun dia still lagi ada kuning
kira2 2 minggu jgk lar
bwk najdi ke klinik pakar kanak2
doc amik darah
doc kata kuning dia tinggi tp tak perlu masuk wad
bykkan bagi susu badan jer
Alhamdulillah...
masuk minggu ke3, kuning dia dah beransur sembuh



gambar terkini Najdi

kesian.... kene buli ngan Pak Su
pose utk bergambar
isk... isk... isk...
cam terseksa jer Najdi

2hb nov baru2 nie
najdi kene cucuk utk umur 2 bulan
berat dia masa tu 5.3kg
wah..... mencanak naik!
Alhamdulillah...
bln lps cuma 3.5kg, naik sekilo jer

sejak2 dah ada adik nie
makin ligat dia
selagi belom tido
tak reti penat langsung
mama dia lak yg penat tgk

5 comments:

atty's said...

tahniah ye..geram lak tgk Najdi..dah bambam

bintangku said...

time kasih kak...

mamalieyna said...

waah tahniah..dh lama bersalin ye...selamat dtg Najdi si comel~ ^_^

herm..ada mmber eina pun bersalin awal, lbh kurang la time 35-36 weeks gitu..alhamdulillah semua selamat kan..

haih, baby dok bwh lampu, mmg sedih tengoknye..eina dl pun camtu, sedih sgt, lambat kuar wad..hope next ni, berjln lancar la n takde mslh apa2..hu~ Amin..

bintangku said...

mamalieyna : Dah lama dah... dah mula keje pun. :)

bersalin awal pun sbb kene induce. Air ketuban kuar since awal puasa. Rupanya ada jgk kes yg sama cam sha masa kene thn wad tu.. nama glamer kes air leaking nie 'PPROM'.

NzA said...

cepatnya najdi tembam...sikit lagi brtmbah meriahlah rumah sha....hi.hi.hi...