::You & Me::

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

::Najmi::

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

::Najdi::

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, November 3, 2011

Salam November..

Salam ari khamis!!
Lamanya tak bersiaran..
3 bulan kot tak update blog..

Mama baru start keje lps maternity leave
Lps deepavali aritu dah start keje

Byk benda nak citer...
Tp tak kesampaian nak citer sblm nie
Tapi arinie nak citer sume..

masa hari kedua puasa bln posa aritu,
kene thn wad kat hospital banting
sbb? Kan aritu ada citer, air ketuban byk
Pastu, air ketuban leaking lak

Mulanya, masa bgn sahur tu, terasa cam ada air kuar
dah mula riso.. eh? Air ketuban ker?
kuar skit2 masa tu
pastu, kebetulan aritu jgk kene gie checkup
pakai ler pad sbb air still kuar skit2
tapi makin kerap air kuar
meleleh2 jer... sampai penuh pad.
Kira boleh diperah ler

sampai klinik, bgth kat nurse
jadi, tak yah ler tgg giliran lama2 sgt
cpt jer kene pggl
masa dok kat kusi,
dgn kusi2 basah
isk..... dah riso nie
sakit tak, apa tak tp air dok kuar jer
baby gerak ok.

Tp bila doc check, jln tak buka pon!
Masa tu baru 32 weeks
So kene ler dok wad.
dari klinik tu trus kene antar spital banting
naik ambulan lak tu
cam serius jerk
masa tu laling half day
sbb pg tu dia kata tak sedap ati
seb baik laling temankan gie klinik
dia ikut dari blkg

Mkn tido mkn tido
kene rehat jerk kat spital
tp rasa psycho jgk
org lain sakit nak bersalin kuar masuk
tgh2 mlm or pg buta dgr baby nangis
yer ler, bilik bersalin dkt jer

Cian najmi, dok tanya mama mana
Masa mama dok kat wad, dia dok umah nenek
Jumpa time waktu melawat jer

masuk wad ari selasa
ari sabtu dah kuar
sbb masa tu air dah mula stop utk 24 jam
setiap kali nak tukar pad, kene tunjuk kat nurse
Mmg lar malu tapi diorg nak tau still leaking @ tak

dah dpt blk tu, mula lar...
kene kuarantin oleh laling
sume keje tak leh buat
kat opis pun keje duduk jer
tiap2 ari mak mertua bagi makanan utk berbuka
yg beli pun ada jgk, singgah time2 blk keje tu
hari2 laling & najmi gie umah mak amik lauk pauk
sbb mak mertua msk lebih
tima kasih mak..

dah kuar hospital banting tu,
tiap2 mgg kene gie checkup & test darah
doc takut kene jangkitan kuman
memandangkan dah leaking
so far ok, Alhamdulillah...

doc bgth...
sbb 1st deliver dah operate
utk yg 2nd nie, mama deliver normal skalipun
hospital banting kene transfer mama ke hospital klang
yer ler, hosp banting kecik jer
pape hal, diorg tak nak tanggung risiko
annddddd.... mama kene paksa bersalin pd 36 weeks

Paksa bersalin? Induce? Kat hospital klang?
Ckp ngan doc tu, klu mcm tu, saya nak refer ke hospital sg buloh
senang, dkt skit ngan umah mak ayah
nak balik pantang pun tak jauh sgt berbanding dari klang
Doc pun bagi ler refer letter

Bwk gie hosp sg buloh
ingat lagi.... hari pertama pegi 22 ogos, ari isnin,
nurse tarikh utk jumpa doc
sbb ari isnin tu utk sakit puan jer
kene jumpa doc, 25 ogos, ari khamis
jumpa lar doc khamis tu
tp.... minggu tu, air dah mula kuar balik start ari minggu lagi
tp skit2 jer... takmo gie klinik
takot kene tahan wad... :P

masa jumpa doc tu, bgth trus kat doc
ada leaking balik
doc check tgk, dia kata
"masuk wad, ptg nie masuk ubat, esok boleh bersalin"
Haaa????? Ingatkan arinie amik tarikh utk "serah diri"
rupanya arinie dah kene "serah diri"?

Ckp ngan doc tu, tak boleh balik dulu ker?
saya dtg sorg jer nie..
doc kata tak boleh, kene masuk wad
jadi, inform ler mak ayah & laling
Dah mmg prepare dah klu2 kene tahan aritu
jadi, brg2 sume dah prepare dlm keta

Mulanya katil penuh
duduk lar kat tempat menunggu kat wad bersalin tu
tp sbb mama nie kes special skit
yg mana kene induce @ operation tu,
dpt lar katil dulu
pukul 5.25 ptg, 25hb ogos
doc masukkan ubat
10 minit pastu, dah mula rasa sakit

bersambung...


1 comments:

NzA said...

lama blog sepi...slamat kembali....